Radon is een natuurlijk radioactief gas, dat geur-, kleur- en smaakloos is waardoor het onmogelijk op te sporen is zonder aangepast materiaal. Bij inademing bereikt het de longen. De descendenten van radon (polonium, lood, bismut) zijn vervalproducten van de opeenvolgende desintegratiestadia van radon en geven alfastraling af. De grote hoeveelheid energie die vrijkomt bij de emissie van alfadeeltjes kan het longweefsel beschadigen en op lange termijn kanker veroorzaken.  Het risico om kanker te ontwikkelen verhoogt evenredig met de blootstellingsduur en de radonconcentratie. Rokers zijn bijzonder gevoelig als ze worden blootgesteld aan radon omdat de schadelijke effecten van radon en tabak elkaar versterken.

Welke gezondheidseffecten heeft radon? Hoe worden we eraan blootgesteld? Worden we in België nog altijd op dezelfde manier blootgesteld? Hoe kan je weten of er een risico is in een gebouw? 

De module over radon wil een antwoord bieden op deze vragen zodat u beter geïnformeerd bent over deze ecologische risicofactor.